Heidi minnes skuespilleren med hengivenhet: - Sånn var Kjersti Holmen, flott, morsom, folkelig, inkluderende og en stor kunstner

]

26.09.21 22:27

Heidi Engesvik Gjerde, mangeårig og aktiv kulturarbeider i Sunndal, la søndag ut en rørende siste hilsen til Kjersti Holmen, som døde på Økernhjemmet natt til søndag, 65 år gammel.

Kjersti Holmen er gått bort: En av de største på scenen

]

26.09.21 13:19

Skuespiller Kjersti Holmen er død, 65 år gammel. Hun var et kjent og kjært ansikt fra teater, film og TV i 40 år og markerte seg sterkt i alle sjangre.

Disse kjendisene mistet vi i 2021

]

2021 går mot veis ende, og 2022 venter. Året som har gått har igjen vært preget av koronapandemien, men vi fikk også omsider smaken på en normal hverdag slik det en gang var.

Men det er ikke bare koronapandemien som har preget året vi legger bak oss. USA har fått en ny president, sommer-OL i Tokyo ble omsider arrangert - ett år på etterskudd, og også her til lands har det blitt endringer, i form av en ny regjering.

Les også: Sven Nordin sympatiserer med kollegene: – Det ser veldig mørkt ut

Også tapet av både norske og internasjonale stjerner har preget nyhetsåret som har gått, og blant de vi har mistet finnes det både skuespillere, artister, politikere og forfattere.

Dette er noen av kjendisene vi tok farvel med i året som går mot slutten (i kronologisk rekkefølge):

Larry King (1933 – 2021)

Talkshow-stjernen Larry King ble i slutten av desember 2020 innlagt på sykehuset etter å ha fått påvist koronavirus.

Nyheten om sykehusinnleggelsen ble delt med offentligheten 2. januar 2021, og 23. januar kom nyheten om at han hadde avgått med døden. King ble 87 år gammel.

«Det er med stor sorg vi må melde at vår gode venn Larry King døde denne morgenen på sykehuset Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, 87 år gammel. I 63 år på alle plattformer, som radio, TV og digitale medier, var Larry et unikt talent som vant utallige priser og global anerkjennelse», het det i en uttalelse på Kings Twitter-konto.

Tre uker senere ble dødsårsaken kjent, der det kom frem at 87-åringen døde av en blodforgiftning han fikk som følge av to underliggende sykdommer – akutt lungesvikt og nyrefeil.

Larry King var i 25 år programleder for talkshowet «Larry King Live», der han opp gjennom årene snakket med alt fra amerikanske presidenter, andre statsoverhoder og kjendiser.

Prins Philip (1921 – 2021)

  1. april 2021 kom nyheten om at prins Philip, ektemannen til dronning Elizabeth (95), var død. Nyheten om dødsfallet ble delt i en uttalelse fra det britiske kongehuset samme dag.

«Det er med stor sorg at Hennes Majestet Dronningen kunngjør dødsfallet til sin elskede ektemann, Hans Kongelige Høyhet Prins Philip, hertug av Edinburgh», lød meldingen.

Prinsen ble 99 år gammel, og gikk bort nesten nøyaktig to måneder før han skulle fylt 100 år.

Prins Philip hadde kort tid før dødsfallet vært innlagt på sykehuset i London for en hjerteoperasjon og behandling av en infeksjon, men ble skrevet ut i 16. mars. Han gikk fredelig bort på Windsor Castle morgenen 9. april, ifølge kongehuset.

99-åringen giftet seg med dronning Elizabeth i 1947, og var det lengstlevende mannlige medlemmet av det britiske kongehuset noensinne. Prinsen gikk av med pensjon i 2017.

Libuše Šafránková (1953 – 2021)

I juni i år ble det kjent at den tsjekkiske skuespilleren Libuše Šafránková hadde gått bort, bare 68 år gammel.

Bare 19 år gammel sikret Šafránková seg rollen som skulle sørge for at hun ble et kjent ansikt også på tvers av landegrensene, nemlig Askepott i juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott». Den ikoniske filmen sendes på NRK hver jul.

Les også: Dette visste du kanskje ikke om juleklassikerne

68-åringen døde som følge av komplikasjoner fra lungekreft, ifølge nettstedet Czech Center.

Ifølge IMDb medvirket hun i ikke mindre enn 90 filmer og tv-serier i løpet av sin 43 år lange karriere. I 1996 spilte hun blant annet rollen som Klára i dramafilmen «Kolya», som vant en Oscar-pris i kategorien beste fremmedspråklige film.

Kjersti Holmen (1956 – 2021)

Natt til 26. september gikk den norske skuespilleren Kjersti Holmen bort. Hun ble 65 år gammel.

I en uttalelse til NTB opplyste Holmens familie om at hun døde på Økernhjemmet – etter å ha vært syk over lengre tid.

Kjersti Holmen debuterte i stykket «Mannfolk» på Oslo Nye Teater i 1980. Fra 1981 var skuespilleren tilknyttet Nationaltheatret, der hun spilte over 20 større roller. Mange husker henne nok spesielt godt for rollen som Emma Kline i «Den spanske flue», som ble satt opp ved ABC-teatret i 1990.

Skuespilleren er også kjent fra tv og film, og gjorde seg også bemerket på revyscenen.

Einár (2002 – 2021)

På kvelden torsdag 21. november rykket svensk politi ut etter en melding om skyting i Hammarby, sør i Stockholm.

Like etter skulle det vise seg at det var den svenske artisten Éinar (19), hvis egentlige navn var Nils Kurt Einar Grönlund, som ble drept. Dødsfallet ble bekreftet av det lokale politiet.

Ifølge Expressen hadde rapperen i lengre tid vært utsatt for trusler, men avisen skrev ikke hvorfor. Ifølge Aftonbladet skal det ha vært skuddpremie på rapperen, som 9. november hadde blitt pågrepet – etter en knivstikking på en restaurant.

To personer ble pågrepet etter drapet, men begge er siden blitt løslatt. Ingen er per dags dato siktet.

I 2020 var Einár involvert i en oppsiktsvekkende sak, der han angivelig ble bortført av en gruppe maskerte menn som truet ham med kniv og stjal Rolex-uret hans. Han ville ikke samarbeide med politiet, og sa at det hele var et PR-stunt.

Hans-Erik Dyvik Husby (1972 – 2021)

Sent på kvelden fredag 19. november kom nyheten kom om at Hans-Erik Dyvik Husby hadde gått bort. Artisten, for mange kjent som Hank von Helvete, ble bare 49 år gammel.

«Det er med tungt hjerte vi forteller at Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent i verden som «Hank von Hell», dessverre gikk bort 19. november 2021. Vi ber om at familie og nære venner respekteres i denne tragedien», het det i et innlegg delt på Husbys Instagram-profil da dødsfallet ble kjent.

Les også: Hans-Erik Dyvik Husby snakket åpent om døden før han selv gikk bort

Dødsårsaken til Husby er ikke offentlig kjent, men få dager etter at artisten gikk bort delte manageren hans, Boye Nythun, ny informasjon rundt dødsfallet overfor Se og Hør.

– Det var ingen hemmelighet at Hans-Erik i perioder har levd et hardt liv. Det har han også vært åpen om tidligere. De siste månedene har vært ekstra harde for ham, og dessverre ble summen av et hardt levd liv for mye for ham, sa Nythun.

– Kroppen til Hans-Erik tålte ikke mer. Han ble funnet ute i Slottsparken, kroppen hans hadde rett og slett sagt stopp.

Kim Friele (1935 – 2021)

Tirsdag 23. november gikk Karen-Christine Friele, bedre kjent som Kim Friele, bort, 86 år gammel.

Friele var en norsk organisator og aktivist i den norske homobevegelsen, og regnes som den viktigste forkjemperen for homofile og lesbiskes rettigheter i Norge. Hun bidro sterkt til at seksuell omgang mellom menn ble lovlig i 1972.

Friele var lenge aktiv i foreningen DNF-48, forløperen til dagens FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. I foreningen ble Friele den første lederen som signerte brev til myndighetene med fullt navn, og som dermed sto stolt frem som lesbisk i offentligheten.

Avkriminaliseringen av seksuell omgang mellom menn var ikke det eneste Friele og DNF-48 kjempet for. I 1997 fikk de blant annet Norsk psykiatrisk forening til å vedta at homoseksualitet ikke lenger var en psykiatrisk diagnose, og i 1979 ble homofile formelt likestilt med heterofile i Forsvaret.

Privat var Friele i et partnerskap med Wenche Lowzow, som gikk bort i 2016. Friele og Lowzow var for øvrig det første paret i Norge som inngikk partnerskap. Dette skjedde i 1993.

Kåre Willoch (1928 – 2021)

  1. desember delte Høyre en pressemelding der det kom frem at partiets tidligere leder, Kåre Willoch, hadde gått bort.

«Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste», het det i pressemeldingen - signert Erna Solberg.

Willoch ble 93 år gammel, og sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern i Oslo.

Kåre Willoch hadde mange roller i løpet av sin politiske karriere, og har blitt kalt en bauta i norsk politikk. Fra 1981 til 1986 var han statsminister i Norge, og han var Høyres parlamentariske leder i elleve år før det. Fra 1970 til 1974 var han Høyres partileder, og han var stortingsrepresentant for Oslo fra 1958 til 1989. Politikeren var også handelsminister.

Dette skjer i dag

]

– Tinder er ikke noe for meg, det er bestialsk

]

A-magasinet Portrettet – Tinder er ikke noe for meg, det er bestialsk Linn Skåber har en ting hun gjerne vil si til andre single etter et brudd.

Kjartan Brügger Bjånesøy Journalist

Stein Bjørge Fotograf

  1. okt. 2021 14:02 Sist oppdatert 4. oktober 2021

– Min aldersvegring skyldes at jeg er så glad i livet og redd for å gå glipp av alt som er gøy.

– Hva med eget forfall?

– Det er det ikke så farlig med.

– Ikke?

– Nei, jeg skjønte tidlig at om jeg føler meg deilig, så er jeg deilig.

Linn Skåbers latter runger godt i stamkafeen Noahs Ark på Grünerløkka, hennes faste bord er tatt av to intetanende menn.

– Jeg prøvde å blikke dem bort, men det hjalp ikke.

Det kan skyldes at hun har på seg en ny hatt og store, røde solbriller.

– Men det er da fint å sitte her ved vinduet? Se på ham, da!

Hun peker ut.

– Han lange staken der er en jazzgitarist som ikke burde kjøre sparkesykkel. Jeg kjenner ham, det er jo livsfarlig! Men hvor skal han nå, da?

No får kvinnene i Sogn tilbodet dei har venta på. Kjersti skal tilby ultralyd på Lærdal sjukehus

]

Porten.no er ei partipolitisk uavhengig nettavis for Indre og Ytre Sogn. Me har forplikta oss til Redaktørplakaten og Ver Varsom-plakaten. Les meir om avisa her.

Personvern og Informasjonskapslar